“Fang”

 Exili. L´etern retorn

La fi com a principi. L’adéu com a preludi d’una benvinguda suspesa. L’enyorança coberta d’una esperança coixa i cega. I tot plegat supurant una pluja de fang, puntual i impacient, que no cessa mai en la seva incertesa. Una experiència vital mil vegades escrita i no per això menys lúcida, menys devastadora. L’exili, la cerca de refugi, el passat com a infern i el present com a purgatori, el futur com a insolents punts suspensius. La ferida que els refugiats han obert a Europa no és nova, no és desconeguda; és antiga i ens acompanya des de les primeres albors de la civilització. Tots hem estat, en algun moment, refugiats.

Poetes, escriptors i periodistes es van quedar sense arrels i van conservar únicament les seves paraules per aplanar el camí. Ells van donar verb a aquest sentiment. Jordi Oliver li atorga imatges. Fotografies que centren l’etern problema en l’aquí i en l’ara, que conviden a la reflexió, però també a l’acció. Mostren i remouen, acompanyen i empenyen, respecten i trenquen. El fotògraf s’endinsa en la realitat amb una comprensió infinita, però alhora amb l’objectiu de desvetllar consciències, de provocar reaccions.

En aquesta cruïlla de camins entre documentar el present i lluitar per un futur diferent és on s’estableix el diàleg amb la poesia. Les paraules dels qui van ser-hi com a far per assolir el destí. I les imatges com a document viu, com a passaport al coneixement, com a revulsiu contra el costum de mirar cap a una altra banda. Més enllà del retrat hi ha la vivència, i més enllà de la vivència, la nostra història.

Marga Durá, periodista

English

For the past year the media focused on the so-called “Jungle 2” camp in Calais – whether it was the conditions the refugees and migrants were forced to live in or the number of attempts made to escape across the English Channel.But just a 45-minute drive away and to the east of Calais, the port of Dunkirk has become known as France’s “forgotten” camp. Refugees and migrants are forced to live in, squalid, dangerous and unsanitary conditions which — according to aid workers — are even worse than the “Jungle 2” camp.

The town of Grande-Synthe is now home to thousands of refugees and migrants living in tents where severe rain, inadequate shelter and poor living conditions have rendered the camp “inhumane.”

The conditions in Grande Synthe refugee camp in Dunkirk are beyond appalling. A humanitarian crisis. Not meeting any UN agreed standards.

Suzanne Moore