Curs de fotografia a Sort amb Jordi Oliver

“El savi és aquell que es sorprèn de tot”

André Gide 

OBJECTIU

L’objectiu d’aquest curs és el que aprengueu a desenvolupar la sensibilitat, a seleccionar el detall, el punt de vista de la presa i a fer servir les tècniques de composició per aconseguir un efecte concret. Utilitzar la llum i el color per transmetre sensacions i saber planificar mentalment una fotografia per esperar el moment oportú per disparar. Vull que aprengueu a mirar i a valorar que la fotografia requereix temps, sense aquest, és impossible aprendre a fotografiar.

Treballareu molt en els exercicis pràctics, a través d’ells us començareu a conèixer, a despullar-vos i a parlar de les vostres imatges, això produirà que entre tots els alumnes hagi sinergies, tots aprendrem de tots. Un altre dels objectius d’aquest curs, és la de mirar els treballs d’altres fotògrafs, la cultura fotogràfica és molt important sense ella no teniu referències i m’agradaria que el visionat de treballs importants en la història de la fotografia us serveixin per obrir els ulls, per millorar la vostra mirada, tècnica i composició.

Un cop trobeu la vostra narrativa, començarem a ensenyar-vos a utilitzar els elements materials amb què compta el fotògraf per fotografiar, càmeres, òptiques, il·luminació etc.

A QUI VA DIRIGIT

El curs va dirigit a totes aquelles persones que tinguin una sensibilitat per explicar històries, no m’importa si no heu tocat una càmera anteriorment, el que m’importa és com voleu explicar el que veieu, la tècnica la aprendreu durant el curs, l’important és la vostra narrativa visual i per això si seria important la mostra d’una selecció d’imatges que us defineixin. Vull que perdeu la por, ningú neix fotògraf, és una sensibilitat que es va educant i això és el que treballarem durant aquests dos mesos i mig mesos

DURADA

El curs tindrà una durada de 10 setmanes, repartides en 10 classes de 2h15 per dia a la setmana:

El curs començarà el Dilluns 21 d’Octubre fins el 23 de Desembre

Els dilluns de 19h a 21.30h

PREU; 250€. es pot pagar en dugues parts de 125€

Minim a 7 persones maxim 12

LLOC: cal xorret

CONTINGUT TEMÀTIC

Historia de la fotografia

Un estudi detallat de l’evolució de la fotografia, dels problemes que s’han anat plantejant i de la forma en què s’han anat resolent. Visionarem sota el meu punt de vista els fotògrafs més influents en els més de cent anys que té la fotografia, des Nedar fins Martin Parr.

Com a fotògraf hi ha imatges que al veure-les m’han emocionat i han canviat la meva mirada, vull que les veieu i que conegueu les històries que hi ha darrere d’elles. La visualització de totes aquestes imatges us donarà una educació molt important per seguir el curs i potser descobrir que el que feu no està tan lluny dels grans fotògrafs, us donarà una cultura narrativa.

“No hi ha un sol gest, un parpelleig, que no em faci sentir-me implicat a fons, que no faci canviar la meva vida” Louis Aragon

 

• La fotografia digital

Comportament i components, la fotometria, els i sensors, les òptiques, el flaix, la postproducció digital i el tractament de la imatge en el photoshop. Tot això us ajudarà a escollir millor el vostre mètode narratiu i a dissipar molts dubtes, avantatges i inconvenients.

“Com que no estudiava res, aprenia molt” Anatole France

El reportatge

Com expliquem una història quan viatgem pel món? Com vam retratar un edifici que ha estat retratat per milers de persones? Com fotografiem a un veí que no coneixem de res al menjador de casa? Com vam retratar les nostres vides, els nostres amics i familiars? Aprendrem a fotografiar aquestes situacions i a explicar-les a través de la càmera.

Farem diversos exercicis pràctics diferents i els comentarem a classe, cada alumne haurà editar els reportatges i explicar el perquè de totes les imatges seleccionades, analitzarem la composició, la llum, la tècnica i totes les sensacions que ens puguin explicar la imatges de cada exercici. Són exercicis que ens faran pensar i que ens donaran un punt de vista personal, com ara la interpretació visual d’una poema, fotografiar al nostre veí al menjador de casa o explicar la vostra vida diària, alguns d’aquests exercicis els farem junts per que us pugui ajudar en aquelles situacions on no us sentiu còmodes.

“No hi ha res en aquest món que no tingui un moment decisiu” Cardenal de Retz

 

EL Retrat

He de reconèixer que la tècnica del retrat em fascina. Tan senzilla i tan complicada alhora, s’han escrit pàgines i pàgines sobre el tema, tant tècniques pel que fa a il·luminació, equip, objectius, pel·lícula, com personals, pel que fa a postures, gestos … tendents a obtenir les millors, dins de la simplicitat, imatges que reflecteixin i transmetin “de veritat” la personalitat del subjecte. La personalitat que el fotògraf vulgui transmetre.

Quantes vegades hem intentat fer un retrat i després al veure-ho no ens a agradat gens? Hi ha moltes maneres d’interpretar el retrat i això clar aquesta, depèn de la sensibilitat de cadascú.

El plantejament és retratar cada individu com a tal, alhora que el situa dins de la societat del seu temps.

Visionarem els treballs dels millors retratistes en la història de la fotografia.

“Rebutgem qualsevol mitologia humanista que parli d’un home abstracte i oblidi les condicions reals de la seva vida” Paul Nizan

 Jordi OliverJordi@jordioliver.com
Mobil 675708068

Fotògraf documentalista.

Va començar el seu camí com a fotògraf a principis de la dècada dels noranta, retratant les dures condicions socials del Raval. El 1993, el seu treball com a fotoperiodista al Barri Xino barceloní el va fer mereixedor de la Beca FotoPres “la Caixa”, el que li va permetre diplomar-se en el Màster de Fotoperiodisme que imparteix l’International Center of Photography de Nova York. Des de llavors, la seva carrera s’ha encaminat cap a una fotografia de denúncia social. De fet, el 2004 va tornar a guanyar la Beca FotoPres, en aquella ocasió gràcies al seu particular retrat de la crisi econòmica i social que va afectar a l’Argentina durant el corralito: «Recuperem el Trueke» (2003) Entre el 2012 i el 2017 realitza «Gypsy Soul», amb l’objectiu documentar la vida i la migració de músics gitanos de Turquia, l’Índia, els Balcans, Romania, França i Espanya. El llibre que recull els resultats del projecte va ser editat gràcies al micromecenatge. El 2015 es va dedicar a retratar les dures condicions dels camps de refugiats de Calais i Dunkerke amb el reportatge «Fang». Actualment combina la fotografia i la docència amb cursos de fotografia documental i tallers en barris perifèrics de Barcelona. Els seus treballs fotogràfics es publiquen amb assiduïtat a El País, The Guardian i La Vanguardia.